St Francis House

About This Project

Client : Private

Type : Residential Dwelling

Site : St Francis (Eastern Cape) on the Canals

Size : 555 square meters (foot print)

Partners : Afriplan

This project reinterprets the very prescriptive design guidelines of St. Francis (white walls, thatch roofs, height restrictions) in a modernist / contemporary framework with attention to material selection, assembly and detail, and which contributes towards generating an authentic architectural language. As a result of the triangular geometry of the site which extends outwards from a very narrow road frontage onto the canal waterfront, the footprint of the new dwelling was configured as an L-shape arrangement. This allowed the establishment of external areas with different characteristics which addressed the issues of privacy, north facing outdoor spaces, maximum canal frontage and varying seasonal weather conditions. The formal architectural language attempts to reinterpret Cape Dutch elements such as the ‘barn’ in a more contemporary manner, with special attention given to wall thickness, roof details and window openings.

 

Category
Architecture, Interior Architecture, Residential