About This Project

Client : Nelson Mandela Metropolitan University

Type : Institutional, Educational

Site : Summerstrand Campus, Nelson Mandela Metropole

Size : 4500 square meters (foot print)

Partners : Afriplan

The brief called for a new Business School Precinct set within the existing NMMU Summerstrand Campus which would comply with the NMMU Urban Design Guidelines by addressing the relationship with both the Existing Campus buildings to the south of the Site and a new proposed Hotel School to the north. In addition, the brief also called for an integrated sustainable design solution. The new scheme proposed establishing a north/south pedestrian route between the existing campus (at a critical node) and the proposed new Hotel School to the north of the Site. The node to the south, at the interface with the existing campus would be reinforced with a new surfaced public square extending even further south into the existing fabric. The new programme would be arranged in three wings, perpendicular to the circulation spine in an articulated manner, so as to create north facing courtyards and generous crush spaces. The scheme proposed an integrated sustainable design solution, which focused on a passive design approach by incorporating the following design elements as part of the architectural language: thermally massed north facing walls with deep, narrow apertures to regulate heat gain and storage; deep overhangs and vertical solar control to the south and south west facades to allow controlled natural light into the building; south facing roof lights with apertures to promote passive cooling and heating; soft landscaped north facing roofs and courtyards to assist with passive cooling of building.

Architecture, Institutional, Urban Design