Constantia Residence

About This Project

Client : Private

Type : Residential Dwelling

Site : Constantia Western Cape

Size : 555 square meters (foot print)

Partners : Afriplan

The brief called for a new residential dwelling on a site which was a sub division of a large Cape Dutch estate on which the original Manor House was still located. Within the genus loci of the traditional Cape Dutch farmstead typology, the new dwelling could be seen as the barn / slave quarters to the original house. The orientation of the footprint was strongly dictated by establishing specific views of the back of Table Mountain whilst allowing for effective passive cooling and heating during the various seasons. One of the most important requirements of the brief was for the kitchen to be located centrally. This was achieved by arranging all the various programmatic requirements, specific views and orientation in a non linear spatial narrative. The net effect thereof for the various spatial sub narratives is to reveal different aspects of the house in constantly dynamic variables. The client elected to supplement the internal and external architecture by appointing us to select, edit or design the interior furnishings and other pieces.

Category
Architecture, Design, Interior Architecture, Residential